Shear elastic surface waves and system symmetry - Kovalev, A. S.; Syrkin, E. S. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Розглянуто вплив анізотропії пружного середовища та кристалічної гратки, яка призводить до порушення симетрії напівобмеженого простору відносно відбиття, на можливість існування та властивості поверхневих пружних зсувних хвиль. Показано, що при збереженні кристалографічної симетрії при орієнтації поверхні (110) анізотропія усуває вказану симетрію, але зберігає можливість розповсюдження сильномодифікованих поверхневих хвиль. У випадку анізотропного напівобмеженого простору з тонким покриттям, який допускає розповсюдження хвиль Лява в ізотропному середовищі, анізотропія призводить до відсутності таких стаціонарних хвиль, що не згасають вздовж поверхні середовища.