Local spin-triplet superconductivity in half-metallic manganites: A perspective platform for high-temperature topological superconductivity - Krivoruchko, V. N. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Топологічні матеріали та їх особливі властивості зараз перебувають у центрі уваги сучасних експериментальних та теоретичних досліджень. Перспективними матеріалами для реалізації топологічної надпровідної фази є матеріали зі спін-триплетним надпровідним станом. Проте природні надпровідники, що реалізують спін-триплетне p-хвильове спарювання, є винятком. Експериментально доступним способом подолання цього обмеження є спін-триплетне спарювання, індуковане в близькісних структурах спін-синглетних надпровідників із складовими компонентами, що порушують симетрією щодо інверсії часу. Обговорено можливість створення таких матеріалів на основі наноструктур надпровідник–напівметалевий манганіт. Унікальним багатообіцяючим фактором цих близькісних гібридних структур є високотемпературна локальна триплетна надпровідність у напівметалевих манганітах. Наведено експериментальні докази прихованого спін-триплетного спарювання в напівметалевих манганітах та обговорено умови, що сприяють топологічному надпровідному стану наноструктур на їх основі.