Doping from CDW to topological superconductivity: The role of defects on phonon scattering in the non-centrosymmetric PbxTaSe2 - Glamazda, A.; Sharafeev, A.; Bohle, R.; Lemmens, P.; Choi, K.-Y.; Chou, F.C.; Sankar, R. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Обговорюються результати раманівських досліджень коливальних та електронних властивостей легованого Рb дихаль-когеніду PbxTaSe2 (x = 0, 0,25, 0,33, 0,5, 0,75 та 1). Виявлено помітну зміну основних коливальних раманівських мод в залежності від концентрації Pb. Концентраційна залежність коливальних мод демонструє схожість з поведінкою коливальних мод в раманівських спектрах TaSe2 в залежності від кількості кристалографічних шарів уздовж напрямку осі c. Проведений аналіз залежності раманівських спектрів PbxTaSe2 від температури та поляризації виявив додаткові широкі моди в низькочастотному діапазоні, які можуть бути обумовлені наявністю залишкової хвилі густини заряду, індукованого безладу або PbSe фази, що утворюється на межі поділу шарів Pb та TaSe2.