Electric field- and strain-induced quantum phase transitions in a spin chain - Zvyagin, A. A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Вивчається вплив зовнішнього електричного поля та/або зовнішньої деформації на низькотемпературну поведінку моделі квантового спінового ланцюжка. Зовнішнє електричне поле або деформація можуть спричинити магнітний структур-ний квантовий фазовий перехід між двома магнітно-впорядкованими фазами з різними параметрами порядку. Таку квантову критичну точку можна побачити в спеціальній поведінці низькотемпературної теплоємності: при критичному значенні низькотемпературна теплоємність виявляє лінійну темпера-турну залежність замість експоненціально малої для інших значень поля. Магнітна сприйнятливість також виявляє особливу поведінку, в якій проявляються квантові фазові переходи.