Optical spectroscopy study of KDy(WO4)2: Crystal-field levels of Dy3+ and the Jahn–Teller transition - Klimin, S. A.; Peschanskii, A. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Досліджено спектри пропускання Яна–Теллерівського монокристалу подвійного калійдиспрозійового вольфрамату KDy(WO4)2 в області міжмультиплетних переходів іона Dy3+ та спектри раманівського розсіювання світла на електронних рівнях основного мультиплету 6H15/2 іона Dy3+ у широкому діапазоні температур. Побудовано енергетичну схему для рівнів іона Dy3+ в KDy(WO4)2, що розщеплені кристалічним полем. Фазовий перехід при температурі 6.3 К супроводжується зниженням енергії основного стану іона Dy3+, що підтверджується спектроскопією ІЧ-пропускання та раманівським розсіюванням світла. Розщеплення низьколежачого ( 13 см-1) першого збудженого рівня іона Dy3+ вказує на структурний фазовий перехід. Обговорюється роль Давидівської взаємодії.