Possibility for the anisotropic acoustic plasmons in LaH10 and their role in enhancement of the critical temperature of superconducting transition - Pashitskii, E. A.; Pentegov, V. I.; Semenov, A. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Обговорюється можлива роль колективних акустичних електронних збуджень у механізмі надпровідності майже кімнатної температури в супергідридах при мегабарних тисках. Хоча переважна роль фононного механізму надпровідності в таких сполуках очевидна завдяки виміряному ізотопічному ефекту з дейтерієм (на LaD10), малі значення ефективної кулонівської константи, які обрані при теоретичних розрахунках критичної температури, заслуговують на подальше обґрунтування. Ми вважаємо, що додаткове пригнічення кулонівського відштовхування в супергідридах може бути пов’язане з появою додаткових акустичних плазмонних гілок в їх колективних спектрах. В LaH10 умови такого механізму виникають внаслідок гібридизації станів La 4f і H 1s поблизу рівня Фермі в околиці L-точки зони Бріллюена. Запропоновано аналітичну модельну апроксимацію для результуючої зони провідності та показано, що в певному діапазоні напрямків у просторі квазіімпульсів у спектрі колективних електронних збуджень у LaH10 з’являється акустична гілка. Проаналізовано внесок цих збуджень у пригнічення ефективної кулонівської константи.