The first-principle study of substitutional impurities’ effect on elastic properties of TlInS2 layered crystal - Babuka, T.; Gomonnai, O. O.; Glukhov, K. E.; Kharkhalis, L. Yu.; Gomonnai, A. V.; Makowska-Janusik, M. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Пружні та коливні властивості кристалів TIInS2 та TlIn(S0.75Se0.25)2 вперше розраховано із застосуванням методу DFT/PBE, доповненого дисперсійною поправкою (DFT/PBE-D). Для досліджуваних кристалів розраховано пружні постійні Cij, об’ємний модуль B, модуль Юнга E, модуль зсуву G, коефіцієнт Пуассона σ та коефіцієнт B/G. Також розраховано криві дисперсії енергії фононів та парціальні густини фононних станів для TIInS2 та TlIn(S0.75Se0.25)2. Отримані дані можна зіставити з експериментальними результатами. Пояснено аномалії енергій фононів, що спостерігаються в кристалі TlIn(S0.75Se0.25)2.