Transport spectroscopy in degenerate quantum dot - Ponezha, E. A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
З використанням мікроскопічної моделі, запропонованої нами раніше, розраховано тунельний струм та диференціальну провідність через квантову точку з виродженими рівнями, слабо пов’язану з зовнішніми електродами в залежності від напруги на електродах і затворі. Проаналізовано поведінку цієї системи при двох типах міжелектронної взаємодії у квантовій точці: відштовхувальної та притягальної. Показано, що у випадку притягальної взаємодії залежність заповнення рівнів від напруги стає нелінійною, і транспортні властивості системи суттєво змінюються. Метод транспортної спектроскопії уможливив визначити, через які рівні (як основні, так і збуджені) йде тунелювання у цьому випадку, та оцінити струм крізь ці рівні, а також орієнтацію спінів електронів на цих рівнях. Результати можуть бути використані для розуміння та прогнозування властивостей квантової точки як потенційного елемента для нових поколінь нанопристроїв та квантових комп’ютерів.