Translational vibrations in α-N2 from x-ray data - Аlekseeva L.А.; Syrkin, E. S.; Hurova, D. E.; Aksenova, N. A.; Galtsov, N. N.; Feodosyev, S. B. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Рентгеноструктурним методом визначено середньоквадратичні відхилення молекули азоту з вузла гратки в α-фазі. Побудовано температурні залежності амплітуди трансляційних коливань молекули N2 в ізотропному наближенні. Проведено порівняльний аналіз та визначено якісний розбіг експериментальних та обчислених значень. Цю різницю можна пояснити тим, що в теоретичних моделях не враховано геометрію молекули.