Second sound resonances in superfluid 3He–4He mixtures - Vikhtinskaya, T. G.; Herashchenko, N. O.; Nemchenko, K. E. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Досліджено резонанси, що виникають під час коливань кварцових камертонів у надплинному гелії та його розчинах. Кварцові камертони використовуються для вивчення різних властивостей гелію, а також як точний датчик температури. Експериментальні спостереження за резонансними явищами проводилися в широкому діапазоні температур і тисків, але результати спостережень ще не були вичерпно описані теоретично. Розглянуто коливання тиску, ентропії та швидкості, щоб визначити умови, за яких коливання твердої стінки збуджують перший і другий звуки у надплинному гелії та звук у надкритичному гелії, а також обчислити внесок цих процесів в утворення резонансів під час коливань закритих камертонів. Зокрема, розглянуто збудження стоячих хвиль тиску та коливань ентропії закритим камертоном, появу та властивості резонансів залежно від температури та тиску гелію.