To the theory of superfluid 3He with conformational degrees of freedom - Kovalevsky, M. Yu.; Rozhkov, A. A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Побудовано рівняння ідеальної надплинної гідродинаміки фермі-рідини з конформаційними ступенями свободи, які узагальнюють динаміку А-фази 3Не. Динамічні величини скороченого опису, пов’язані з порушеною симетрією, визначено в термінах параметра порядку. Встановлено модифіковане співвідношення Мерміна–Хо, яке враховує вплив конформаційних ступенів свободи. Отримано вирази густин потоків адитивних інтегралів руху в бездисипативному наближенні в термінах щільності функціоналу енергії. Знайдено спектри колективних збуджень досліджуваної системи та проведено аналіз їх просторової анізотропії. Показано, що облік конформаційних ступенів свободи приводить до позитивних анізотропних поправок в акустичних спектрах першого й другого звуків та встановлено їхню кутову залежність. З’ясовано появу третього звуку, який має своє походження від рідкокристалічних ступенів свободи.