Effective nonfrustrated model of the antiferromagnetic spin-1/2 ladder - Kryvchikov, A. A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Досліджується модель Гейзенберга зі спіном S = 1/2 на фрустрованому спіновому ланцюжку типу «пила», що утворена трикутними структурними елементами. За допомогою чисельних розрахунків з використанням методу групи перенормування матриці щільності отримано залежність намагніченості від зовнішнього поля в разі нульової температури. Залежність намагніченості має кілька плато, що відповідають щілинам в енергетичному спектрі. Побудовано ефективну модель без фрустрації з близьким до початкового енергетичним спектром окрім точок фазових переходів. Отримано співвідношення між параметрами ефективної моделі та полями, які відповідають плато намагніченості.