Biaxial paramagnet: manifestation of the electro-magneto-elastic coupling - Zvyagin, A. A.; Zvyagina, G. A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Вивчено ефект зв’язку між спіновою (магнітною), електричною та пружною підсистемами двовісного парамагнітного кристала. Розраховано відносні зміни електричної проникності, п’єзоелектричного модуля, модуля пружності та магнітної сприйнятливості такої системи. Доведено, що зовнішнє електричне поле, поляризоване в площині, перпендикулярній зовнішньому магнітному полю, в залежності від поляризації може змінювати ефективну симетрію кристала, знижаючи її до моноклінної або підвищуючи до тетрагональної (з однією виділеною віссю). Такі зміни симетрії проявляються в особливостях поведінки різних розрахованих характеристик парамагнітного кристала зі зв’язаними магнітною, електричною та пружною підсистемами.