Photoluminescence of C60 fullerite intercalated with nitrogen molecules wide range of temperatures - Zinoviev, P. V.; Zoryansky, V. N. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Оптичні властивості монокристалів С60, насичених молекулами азоту, досліджено спектрально-люмінесцентним методом у температурному інтервалі 20–230 К. Насичення проводилося під тиском 30 атм при різних температурах від 200 до 550 °C. Для системи С60+N2 встановлено наявність температурної межі адсорбційного кросовера близько 420 °C (перехід від дифузійного механізму інтеркаляції — фізсорбції, до хімічної взаємодії — хемосорбції). Вперше зареєстрована температурна залежність інтегральної інтенсивності випромінювання нової азотовмісної сполуки на базі фулериту C60. Виявлено гасіння фотолюмінесценції при низьких температурах. Спостережуваний новий ефект низькотемпературного гасіння фотолюмінесценції пояснюється появою в процесі хімічної взаємодії молекул домішки N2 і матриці С60 ефективних центрів захоплення екситонів та безвипромінювальної дезактивації електронного збудження.