Spectroscopy analysis of the alignment of nanoassemblies of DNA-wrapped carbon nanotubes in stretched gelatin film - Glamazda, A. Yu.; Plokhotnichenko, A. M.; Karachevtsev, V. A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Досліджено нанозбірки одностінних вуглецевих нанотрубок (SWNTs), обгорнутих ДНК в желатиновій плівці, за допомогою поляризаційних методик: раманівської спектроскопії та спектроскопії поглинання світла. Нанозбірки формуються у водній суспензії з SWNTs:DNA за допомогою позитивно зарядженого 5,10,15,20-tetrakis-(N-methyl-4-pyridyl) porphyrin (TMPyP4). Желатинова плівка з інтегрованими нанозбірками була піддана механічному розтягуванню приблизно на 300% для їх вирівнювання вздовж обраного напрямку. Аналіз поляризаційних спектрів поглинання світла в плівках нанозбірок уздовж та перпендикулярно до напрямку розтягування виявив сильну поляризаційну залежність. Виявлено кутову залежність інтегральної інтенсивності тангенціальної моди SWNTs в поляризаційних раманівських спектрах розтягнутої желатинової плівки, що дозволило оцінити ступінь вирівнювання. Показано, що близько 60% нанозбірок вирівняно в діапазоні ±15° до напрямку розтягування. Додавання TMPyP4 не переш- коджає орієнтації наногібридів SWNTs:DNA вздовж напрямку розтягування. Проведені дослідження інтегрованих нанозбірок SWNTs:DNA:TMPyP4 у гнучку желатинову плівку мають на меті показати простий метод отримання упорядкованих біосумісних мереж нанотрубок, функціоналізованих похідними порфірину всередині полімерної матриці.