The spectral investigations of interaction between high-molecular proteins and small adenine derivates - Kudrya, V. Yu.; Yashchuk, V. M.; Tkachuk, Z. Yu.; Gumenyuk, Ya. O.; Naumenko, A. P. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Досліджено спектральні властивості спільних систем ДНК, РНК та похідних нуклеотидів з високомолекулярними протеїнами, що містять π-електрони. Уточнено положення перших збуджених електронних енергетичних рівнів даних сполук. Підтверджено, що основними пастками триплетних електронних збуджень є: AT-комплекс в ДНК, аденінові групи в РНК/олігоаденілаті та триптофанові групи в протеїнах. При варіації взаємних концентрацій молекул олігоаденілату та макромолекул протеїнів спостерігалися відповідні зміни у спектрах флюоресценції та фосфоресценції вищезгаданих спільних систем. Зафіксовано спектральний відгук зв’язування олігоаденілату з макромолекулами протеїнів (людський альбумін, інтерферон, імуноглобулін, інсулін).