The new approach for obtaining aqueous solutions of fullerene C60 @H2On by the cryogenic sublimation method - Vinnikov, N. A.; Cherednichenko, S. V.; Dolbin, A. V.; Eselson, V. B.; Gavrilko, V. G.; Basnukaeva, R. M.; Plokhotnichenko, A. M. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Вперше отримано тверду фазу суміші C60 @H2On шляхом спільної конденсації водяної пари та фулерену C60 на охолоджену підкладку. Суміш C60 @H2On при нагріванні до кімнатної температури та розплавленні утворює стабільний розчин без застосування будь-якої обробки, наприклад струшування або обробки ультразвуком. Спектроскопічний аналіз спектрів продукту у видимій та УФ областях показує, що спектр поглинання розчину, який приготовано плавленням суміші, що конденсовано при Т1 = 90 К, має ознаки, характерні для молекул С60 у чистих плівках фулериту при λ1 = 344 нм, λ2 = 265 нм, λ3 = 220 нм. Спектр поглинання суміші, що конденсовано при Т2 = 223 К, не має особливостей у довгохви- льовій області (λ1 = 344 нм). Це може бути пов’я зано з функціоналізацією пари фулерену в процесі конденсації при більш високих температурах підкладки.