Electrospinning production of polymer nanofibers containing Ag nanoparticles or carbon nanotubes - Plokhotnichenko, A. M.; Karachevtsev, V. A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Технологія електропрядіння для виготовлення нановолокон з полімерів з введенням наночастинок отримала помітний прогрес у різних галузях, включаючи біомедицину, завдяки їх біосумісності, адгезивності, антибактеріальним властивостям і стерильності. Розглянуто виробництво електропрядіння антибактеріальних нановолокон з полівінілового спирту (ПВС), що містять наночастинки срібла (AgNPs). Синтез AgNPs відбувався на полімері ПВС з солі AgNO3, розчиненої у воді, при відновленні іонів срібла завдяки дії на суміш ультразвуку. Досліджено вплив концентрації AgNO3 та часу дії ультразвуку на розмір і кількість отриманих AgNPs на ПВС. Поява AgNPs у суспензії контролювалась по спектрах оптичного поглинання. З положення плазмонної смуги, що спостерігається в спектрі поглинання композиту, був оцінений середній діаметр (55–60 нм) отриманих AgNPs. Згідно із зображеннями скануючої електронної мікроскопії, діаметр нановолокон PVA:AgNPs становить близько 250 нм. Нановолокна, утворені полівінілпіролідоном (ПВП) із включенням одностінних вуглецевих нанотрубок (ОВНТ), були виготовлені зі спиртового розчину ПВП, що містив також ОВНТ. Діаметр цих нановолокон знаходився у межах 1–3 мкм. За допомогою діелектричної підкладки та колектора спеціальної форми, виготовлено мат з орієнтацією волокон вздовж одного напрямку. Встановлено, що близько 90% волокон орієнтовані.