Slow oscillating dynamics of a two-level system subject to a fast telegraph noise: beyond the NIBA approximation - Mkhitaryan, V. V.; Raikh, M. E. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Вивчено динаміку двовузельної моделі, в якій амплітуда тунелювання між вузлами не постійна, а є високочастотним шумом. Очевидно, що дисбаланс заселення у цій моделі експо-ненційно згасає з часом. Примітно, що згасання різко змінюється, коли асиметрія рівнів коливається у фазі з флуктуаціями амплітуди тунелювання. Для конкретного типу цих синфазних флуктуацій, а саме телеграфного шуму, знайдено точне рішення для середньої динаміки заселення. Виявляється, що дисбаланс заселення між вузлами, починаючи з 1 в момент часу t = 0, наближається до постійного значення в межі t→∞. При кінцевому зміщенні дисбаланс наближається до нуля при t→∞, а динаміка згасання, що визначається шумом, набуває коливального характеру.