Ground state of the biaxial spin-1/2 open chain - Zvyagin, A. A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Вивчається основний стан двохосьового спінового 1/2 ланцюжка з вільними відкритими краями. Показано, з використанням точного рішення анзацем Бете, що можуть існувати граничні зв’язані стани для багатьох кінцевих значень обмінних констант зв’язку. Нетривіальна взаємодія між спінами призводить до заряджання вакууму моделі та граничних зв’язаних станів. Теорія також описує поведінку ланцюжка безспінових ферміонів зі спарюванням (ланцюжок Кітаєва) і взаємодією між ферміонами на сусідніх вузлах для вільних відкритих границь. Для простого випадку ферміонів, що не взаємодіють, найпростіші граничні стани є майоранівськими крайовими модами.