Quantum rotator and Josephson junction: compact vs. extended phase and dissipative quantum phase transition - Sonin, Edouard B. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
У статті переоцінено стару дилему «компактна фаза проти розширеної» у квантовій теорії ротатора та джозефсонівського переходу і аналогію цих двох систем з частинкою, що рухається в періодичному потенціалі. Ця дилема насправді є дилемою, чи розрізняються стани з фазами φ та φ+2π , чи ні. У минулому було загальновизнаним, що в джозефсонівському переході ці стани розрізняються як для частинки, що рухається в періодичному потенціалі. У цій роботі стверджується, що стани з фазами φ та φ+2π не можна розрізнити, як у маятнику (окремий приклад квантового ротатора). Однак це не призводить до перегляду висновків загальноприйнятої теорії, що передбачає перехід від надпровідного до ізоляційного стану в малому джозефсонівському переході.