Cooling of nanomechanical vibrations by Andreev injection - Bahrova, O. M.; Kulinich, S. I.; Gorelik, L. Y.; Shekhter, R. I.; Park, H. C. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Розглянуто наноелектромеханічний пристрій, що складається з вуглецевої нанотрубки, яка підвішена між двома нормальними електродами та знаходиться в прогалині між двома надпровідними берегами. Нанотрубка трактується як однорівнева квантова точка, де за рахунок тунелювання куперівських пар наводиться надпровідний параметр порядку, який, у свою чергу, залежить від положення нанотрубки відносно надпровідних берегів. Встановлено, що процеси електронного тунелювання істотно впливають на стан механічної підсистеми. Показано, що при певному напрямку тягнучої напруги стаціонарний стан механічної підсистеми описується больцманівською функцією розподілу, де ефективна температура визначається параметрами пристрою. Встановлена область значень параметрів, при яких ефективна температура стає аномально низькою (ефект охолодження). Також показано, що у цій області постійний струм у системі визначається механічними флуктуаціями нанотрубки. Остання обставина може бути використана для експериментального детектування передбачених ефектів.