Study of magnetoelastic interaction in MnF2 by the acoustoelectric transformation method - Bilych, I. V.; Zhekov, K. R.; Haidamak, T. N.; Zvyagina, G. A.; Fil, D. V.; Fil, V. D. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
З використанням методу акустоелектричної трансформації вивчено механізми магнітопружної взаємодії в MnF2. В антиферомагнітній фазі визначено температурну залежність коефіцієнта п’єзомагнітного зв’язку та його анізотропію. Виявлено новий ефект, який полягає в появі під впливом хвилі зсуву недіагональної компоненти тензора магнітної сприйнятливості, що пропорційна квадрату параметра порядку. Надано феноменологічну інтерпретацію ефекту, яка враховує малокутове обертання кристалічної гратки. У парамагнітному стані дія акустичної деформації зводиться до модуляції діагональної компоненти тензора сприйнятливості.