Characterization of the hydroextruded oxygen-free copper via microindentation in the temperature range 77–300 K - Lubenets, S. V.; Fomenko, L. S.; Rusakova, H. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Вивчено мікромеханічні властивості відпаленої крупнистозернистої (CG, середній розмір зерна 1–10 мкм) та ультрадрібнозернистої (UFG) безкисневої міді в інтервалі температур 77–300 К. UFG зразки отримано двома способами: шляхом прямої гідроекструзії зі зміною діаметра зразка від 50 мм до 13 мм (DE, середній розмір зерна 0,6 мкм) та в результаті рівноканальної кутової гідроекструзії зразків діаметром 13 мм (ECAE, середній розмір зерна 0,5 мкм). Мікротвердість на периферії екструдованих зразків на 25% менша ніж в центрі. Максимальне затвердіння внаслідок екструзії, яке виражено як відношення мікротвердості UFG зразків до мікротвердості зразка відпаленої CG міді, складала приблизно 2 й 2,3 для DE та ECAE випадків. Температурна залежність мікротвердості CG та UFG міді свідчить, що при індентуванні пластична деформація при температурах 77–300 К відбувається без зміни механізму, яким, ймовірно, є перехрестя рухливих дислокацій з лісоподібними статистично накопиченими дислокаціями, а малі величини активаційного об’єму узгоджуються з їх високою густиною. Показано, що UFG структура міді стабільна; мікромеханічні характеристики не змінились при тривалому зберіганні екструдованих зразків при кімнатній температурі. Результати експериментів з індентування порівняно з даними, які одержані при деформації розтягом подібних зразків. Розглянуто кореляцію між мікротвердістю й границею текучості DE та ECAE міді в інтервалі температур 77–300 К.