Phenomenological statistics of diluted charged solutions - Chikina, I. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Запропоновано послідовну інтерпретацію рівноважних й найпростіших транспортних властивостей розбавлених рідких електролітів, нормальних та кріогенних, за аналогією з наслідками електронно-діркової статистики, які спостерігаються в кристалічних напівпровідниках. Розгляд базується на мікрохарактеристиках окремих заряджених кластерів, таких як їх енергія, ефективна маса тощо, які введено феноменологічно. Детально обговорюються можливості отримання цих параметрів із наявних експериментальних даних. Це має вирішальне значення для пояснення самої можливості статистичного розгляду того, що відбувається в електролітах. Відзначено добру аналогію між статистикою електролітів та твердотілих напівпровідників. Ця аналогія покладена в основу теорії, яка розробляється.