Effective modeling of physical systems with fractional statistics - Sobko, Bohdana; Rovenchak, Andrij (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Розглянуто два приклади реальних фізичних систем, наближено описаних за допомогою дробової неадитивної статистики Поліхронакоса. Значення двох параметрів статистики пов’язано з властивостями модельованих систем за допомогою віріального розвинення. Для двовимірного фермі-газу з контактними взаємодіями досягнуто точності до третього віріального коефіцієнта. Детально проаналізовано підхід до моделювання другого віріального коефіцієнта неабелевих еніонів із м’якою серцевиною