Symmetry properties of the ground state of the system of interacting spinless bosons - Tomchenko, Maksim D. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Проведено симетрійний аналіз властивостей основного стану скінченної системи взаємодійних безспінових бозонів для трьох межових умов (МУ) найвищої симетрії: нульових МУ зі сферичною та круговою симетрією, а також періодичних МУ. Симетрія системи може приводити до цікавих властивостей. Наприклад, густина періодичної бозе-системи є точною константою: ρ(r) = const r. Крім того, у випадку ідеальної сферичної симетрії МУ кристалічний стан не може давати бреггівські піки. Головний результат статті полягає у тому, що симетрійні властивості та загальні квантовомеханічні теореми однаково допускають як рідкий, так і кристалічний основний стан, для бозе-системи довільної густини.