Electron-phonon interaction and point contact enhanced superconductivity in trigonal PtBi2 - Bashlakov, D. L.; Kvitnitskaya , O. E.; Shipunov, G.; Aswartham, S.; Feya, O. D.; Efremov, D. V.; Büchner , B.; Naidyuk , Yu. G. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
PtBi2 є напівметалом Вейля, який демонструє надпровідність з низькою критичною температурою Tc 0,6 K в об’ємі. В роботі досліджено електрон-фононну взаємодію (ЕФВ) у тригональному PtBi2 за допомогою мікроконтактної спектроскопії Янсона та представлено спостереження посилення надпровідності в точковому контакті. Показано, що мікроконтактні спектри Янсона демонструють широкий максимум близько 15 меВ, що вказує, ймовірно, на ЕФВ механізм куперівського спарювання в PtBi2. Виявлено значне збільшення Tc до 3,5 K у точкових контактах. Спостережена Tc є значно вищою, за її об’ємне значення, в тому числі виміряне під впливом гідростатичного тиску. У рамках теорії функціонала густини розраховано фононну густину станів та функцію ЕФВ Еліашберга в PtBi2. Порівняння експериментальних даних із теоретичними розрахунками показало прийнятний збіг. Теоретична Tc становить 3,5 K, що відповідає експериментальному значенню.