Optical properties of cylindrical quantum dots with diluted magnetic semiconductors structure - Babanlı, A.; Sabyrov, Vepa (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Досліджено зумовлені міжзонними переходами оптичні властивості циліндричної квантової точки на основі розведених магнітних напівпровідників. Досліджено поведінку квантової точки як функції енергії фотона для різних значень температури, магнітного поля та структурних параметрів. Показано, що зміна відстані між енергіями електронів і дірок в однакових квантових станах впливає на максимум коефіцієнта поглинання. Згідно з отриманими результатами, підвищення температури збільшує максимум поглинання та зміщує його в область більших енергій. Зі збільшенням магнітного поля максимум поглинання зменшується і зміщується в область менших енергій. Крім того, встановлено, що порогова частота поглинання змінюється лінійно при високих температурах і нелінійно при низьких температурах залежно від магнітного поля.