Phase V–T diagrams of solid freons. Part II: halomethanes - Konstantinov, V. A.; Karachevtseva, A. V.; Revyakin, V. P.; Sagan, V. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Побудовано фазові V–T діаграми твердих галометанів R12 (CF2Cl2), R20 (CHCl3), R22 (CHF2Cl), R23 (CHF3) та R30 (CH2Cl2) з використанням як літературних, так і власних експериментальних даних, отриманих під час дослідження ізохорної теплопровідності. Фазову V–T діаграму чотирихлористого вуглецю було представлено раніше. Визначено зміни молярного об’єму при плавленні та межі існування фаз. При тисках до декількох кбар галометани R12, R20, R23 та R30 існують лише в одній кристалічній модифікації, тоді як R22 демонструє фазовий перехід типу зсуву поблизу 55 К, а високотемпературна фаза CCl4 є динамічно орієнтаційно невпорядкованою. Виміряно експериментальні значення термічного тиску (dP/dT)V і dPm/dT на лінії плавлення та проведено співставлення їх значень з розрахованими за формулою Клапейрона–Клаузіуса.