Effects of chirality in the electron transmission through step-like potential in zigzag, armchair, and (2m,m) carbon nanotubes - Malysheva, Lyuba (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Розглянуто одноелектронний спектр і власні стани нескінченних ахіральних та хіральних (2m,m) вуглецевих нанотрубок, знайдені за допомогою аналітичного розв’язку рівняння Шредінгера для гамільтоніана типу Гюккеля з міцним зв’язком. За допомогою узгодження хвильових функцій на межах розділу між областями, де електрони мають різну вузлову енергію, знайдено та порівнено коефіцієнти пропускання для зигзагоподібних, крісельних та хіральних нанотрубок під дією прикладеного східчастого потенціалу. Продемонстровано відповідність зонної структури нанотрубок до енергетичної залежності коефіцієнта пропускання. Показано, що (2m,m) нанотрубки із середнім хіральним кутом виявляють проміжні транспортні властивості порівняно з ахіральними та зигзагоподібними нанотрубками.