Van der Waals equation of state - Gorenstein, Mark (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Ван дер Ваальс (vdW) винайшов своє рівняння стану приблизно 150 років тому. Це рівняння описувало фазовий перехід рідина-газ і передбачало існування критичної точки. Рівняння стану vdW сьогодні залишається найвідомішою та однією з найуспішніших моделей у молекулярній фізиці. Воно представлено у всіх підручниках зі статистичної фізики. Однак на кілька важливих питань, що стосуються моделі vdW, відповідей не було. Лише зовсім недавно ці питання обговорювалися в літературі, і було розроблено кілька важливих розширень рівняння стану vdW. Нові результати, представлені в цій статті, відповідають формулюванню великого канонічного ансамблю, ефектам квантової статистики та застосуванням моделі vdW до ядерної матерії з урахуванням статистики Фермі для взаємодіючих протонів і нейтронів. Особливу увагу також приділено флуктуаціям числа частинок в околі критичної точки vdW.