Nematic superconductivity in a one-dimensional system of massless fermions - Loktev, V. M.; Turkowski, V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Досліджено надпровідні властивості одновимірної моделі «релятивістських» ферміонів з притяганням, створеним антиферомагнітною (Гайзенбергівською) парною суперобмінною спіновою взаємодією. А саме: показано, що таке спарювання в цій системі відбувається у нематичному каналі з розширеною sхвильовою симетрією, де притягання між ферміонами переважно має місце, коли ферміони займають найближчі вузли. Показано, що при нульовій температурі властивості такої системи значно відрізняються від «стандартного» випадку надпровідності з локальним притяганням. Наприклад, параметр порядку має незвичайну спіральну залежність від імпульсу ∼e−ika, де a — параметр гратки, а поведінка надпровідної щілини від легування має форму дзвону, якісно схожу на відповідну форму для купратних високотемпературних надпровідників. Нарешті, плавний перехід від режиму пар, що перекриваються, до режиму локальних пар (або кросовер БКШ–БЕК) у нематичній фазі відбувається при значно нижчих значеннях легування, ніж у випадку локального спарювання, тобто «релятивістський» одновимірний нематичний надпровідник набагато менш «лояльний» до локальних пар. Також обговорюється можливий зв’язок властивостей цієї моделі з надпровідними властивостями скрученого (twisted) графену.