Some peculiarities of noise-induced phase transition - Lev, B. I.; Zagorodny, A. G. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Для опису фазових переходів у конденсованих середовищах і космологічних моделях застосовано два основних принципи термодинаміки: зростання ентропії та зменшення енергії основного стану. При спонтанному народженні скалярного поля, яке виконує роль параметра порядку, енергія основного стану стає меншою, ніж енергія основного стану без присутності нового поля. Приймаючи до уваги самоузгоджену взаємодію цього скалярного поля з флуктуаціями полів іншої природи та використовуючи принципи, означені вище, можна описати фазовий перехід та знайти умови такого переходу в термінах характеристик флуктуацій і параметру зв’язку. Ці принципи використовуються для виявлення ймовірних фазових переходів у конденсованих середовищах та космології.