Intrinsic localized modes in polymers and hyperconductors - Russell, F. Michael; Archilla, Juan F. R. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Коротко описано історію експериментального дослідження нелінійних збуджень гратки в шаруватих силікатних матеріалах під дією швидких частинок зі значним імпульсом. Для стислості та через труднощі вивчення структури збуджень гратки було прийнято термін кводон, щоб показати їх балістичну та квазіодновимірну природу поширення. Експериментально спостерігалися кводони в мусковіті. Зрештою було зроблено висновок, що збудження гратки несуть електричний заряд. Це призвело до передбачення гіперпровідності (ГП), у якій заряд переноситься балістично нейтральними рухливими збудженнями гратки за відсутності сильної електрорушійної сили та за будь-якої температури. Пізніше ГП спостерігали експериментально. Для практичного застосування гіперпровідності необхідно помістити ГП матеріал в ізоляційну оболонку. Це привернуло увагу до поведінки ізоляційних матеріалів у присутності кводонів. Вони можуть потрапити в оболонку через прямий контакт з ГП матеріалом або через удар швидких частинок. Виявлено, що кводони можуть існувати та поширюватися в багатьох різних матеріалах, можливо, у всіх, але їх поведінка може різко відрізнятися. Ця універсальність і нейтральність заряду разом із їх несподіваним існуванням у відмінному ізоляторі політетрафторетилені, ймовірно, пояснює затримку в пошуку доказів їх існування.