Gate-tunable step-like current through a single-molecule junction - Petrov, E. G.; Teslenko, V. I. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
З використанням кінетичного підходу отримано аналітичні вирази для послідовної та прямої тунельних складових струму в молекулярному переході, де молекула виступає медіатором міжелектродного переносу електронів. В рамках модифікованої моделі HOMO-LUMO показано, що компоненти струму не є незалежними навіть при слабкій взаємодії молекули з електродами, а пов’язані між собою кінетично через процеси, які призводять до зайняття електронних станів зарядженої та нейтральної молекули. Як застосування теорії оцінено критичні напруги, що визначають діапазони резонансного ступінчастого переносу електронів через перехід з планарною молекулою ZnPc. Наведено значення затворних напруг, при яких перехід здатний виконувати функції як молекулярного транзистора, так і фотоемітера.