Mo-Re alloy: a new benchmark two-band superconductor - Tarenkov, V.; Shapovalov, A.; Zhitlukhina, E.; Belogolovskii, M.; Seidel, P. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Багатощілинна надпровідність в металах з декількома зонами, які перетинають рівень Фермі, сприяє екзотичним надпровідним упорядкуванням, що не мають аналогів в однозонному випадку. У цьому контексті важливим стає пошук нових матеріалів із надійно визначеними двома (або більше) щілинами, що істотно відрізняються за величиною. У цій роботі підтверджено попередні свідчення та представлено нові докази на підтримку твердження про те, що сплав Mo-Re з порівнянною концентрацією компонентів є двозонним/двощілинним надпровідником. Диференціальні спектри провідності, отримані в експериментах з точковим контактом, демонструють наявність бозонної, незгасної колективної моди та її гармонік, які пов’язані з надпровідним станом. Подібно до попередніх робіт з MgB2 визначено ці особливості як прояв так званої моди Леггетта, що виникає через відносні флуктуації фази між двома параметрами надпровідного порядку.