Transverse spin effects in electron transport - Chiang (Tszyan), Yu. N.; Dzyuba, M. O. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
У зразках немагнітних металів Al, Pt та W асиметричної форми, яка зумовлює нерівноважний розподіл носіїв заряду, безпосередніми електричними вимірюваннями вивчено поперечні спінові внески спін-орбітальної взаємодії в ефект Холла та ефект Нернста–Еттінгсгаузена. Виявлено різницю в поведінці спінових внесків термодифузійної та електричної природи в магнітному полі. Показано залежність такої поведінки від зонної структури, яка визначає профілі спінової намагніченості, що встановлюються на краях зразка внаслідок спінової акумуляції. Здійснено осцилографічну візуалізацію спінового ефекту Холла при змінному струмі.