Role of inhomogeneities in resonance light absorption and luminescence of molecular aggregates - Ropakova, I.Yu.; Zvyagin, A.A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
В рамках теорії лінійного відгуку розраховано резонансне поглинання світла та резонансну люмінісценцію одновимірного молекулярного агрегату. Показано, що безладдя у розподілі знаків взаємодії між діполями агрегату різко змінює параметри поглинання та люмінісценції. У однорідному випадку резонансний відгук зони ексітонів молекулярного агрегату створює вузькі лінії на краях зони. З іншого боку, неоднорідності призводять до внеску в оптичні характеристики усіх ексітонів зони.