Theory of low-temperature elasticity of amorphous polymers: deformation at a constant rate and relaxation of deforming stress - Natsik, V.D.; Rusakova, H.V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Обговорено вплив варіацій температури в широких межах на реологічні властивості аморфних полімерів з високою резиноподібною еластичністю (еластомерів). Проведено теоретичне дослідження переходу від деформаційного стану теплого до стану замороженого еластомеру, ефектів структурно-деформаційного склування та вимушеної еластичності. Детально розглянуто два види механічних випробувань полімерних зразків: повільна деформація розтягу з постійною швидкістю та релаксація деформуючого напруження після зупинки деформації. Дослідження виконано на основі запропонованої раніше молекулярно-кінетичної моделі процесів високоеластичної деформації аморфних полімерів і відповідного нелінійного реологічного рівняння (V. D. Natsik and H. V. Rusakova, Fiz. Nizk. Temp. 48, 281 (2022) [Low Temp. Phys. 48, 253 (20)]).