Exploring the impact of structure-sensitive factors on luminescence and absorption of trivalent rare earth embedded in disordered crystal structures of Gd3Ga5O12– Gd3Al5O12 and Lu2SiO5– Gd2SiO5 solid solution crystals - Lisiecki, R.; Komar, J.; Macalik, B.; Strzęp, A.; Berkowski, M.; Ryba-Romanowski, W. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Спектри оптичного поглинання та люмінесценції високої роздільної здатності зареєстровано при температурах нижче 6 К для іонів Pr3+, Sm3+, Er3+ та Yb3+, вбудованих у кристали твердих розчинів Gd3Ga5O12–Gd3Al5O12 та Lu2SiO5–Gd2SiO5, які виготовлено методом Чохральського. Детальний аналіз отриманих спектральних смуг, пов’язаних з переходами між компонентами з найнизькою енергією лінії (0–0) початкових і кінцевих мультиплетів, надав кількісну інформацію щодо смуг пропускання, пікових енергій переходів та кількості компонентів смуг. Поєднання цих даних зі структурними особливостями матриць дозволило запропонувати інтерпретацію оптичної взаємодії в досліджених системах.