Laser induced emission of NdAlO3 nanocrystals in vacuum, air, and liquid N2 - Goncalves, J. M.; Stefanski, M.; Tomala, R.; Stręk, W. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Досліджено широкосмугові спектри лазерно-індукованого білого випромінювання (LIWE) нанокристалів NdAlO3 у вакуумі, повітрі та рідкому N2. Зокрема, досліджено їх залежність від потужності збуджуючого лазерного випромінювання. Встановлено, що інтенсивність спектрів LIWE експоненціально зростає при збільшенні потужності лазера вище порогу збудження у всіх трьох випадках. Процес для нанокристалів NdAlO3 розглянуто з погляду багатофотонної іонізації, що супроводжується емісією гарячих електронів. Виявлено дві відмінності в залежності від умов: кількість фотонів, що беруть участь у випромінюванні, була більшою в рідкому N2 через додатковий внесок N2 у багатофотонну іонізацію. Крім того, порогове значення для LIWE показало зростаючу поведінку в повітрі та рідкому N2, що обговорюється в термінах відносної діелектричної проникності та теплового розсіювання.