Local pairs in high-temperature superconductors: the concept of pseudogap - Solovjov, A. L.; Rogacki, K. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Походження високотемпературної надпровідності купратів залишається предметом дискусій після майже чотирьох десятиліть досліджень. Одне з головних питань, яка фізика лежить в основі механізму надпровідного спарювання, що дозволяє отримувати реальні куперівські пари при температурах значно вище 100 К, залишається відкритим. Вважається, що відповідь можна отримати, вивчаючи властивості купратів у нормальному стані вище Tc, де псевдощілина (ПЩ) відкривається при T* >> Tc. Кількість робіт, які присвячені вивченню ПЩ, надзвичайно велика, але її природа не з’ясована. Виникає питання, чи псевдощілина в купратах зумовлена виключно антиферомагнітними флуктуаціями, хвилями спіну, густини заряду, чи її можна пояснити утворенням специфічних спарених ферміонів, так званих локальних пар, нижче температури Т*. Розглянуто дослідження обох підходів до ПЩ, які можуть пояснити цей процес. На додаток до теоретичних міркувань проаналізовано й обговорено різні експериментальні результати вимірювань флуктуаційної провідності та ПЩ, а також магнітних вимірювань, намагаючись довести вирішальну роль локальних пар у формуванні ПЩ стану. Відповідно, різні типи передбачених магнітних взаємодій можна розглядати як можливі механізми утворення надпровідних пар у високотемпературних надпровідниках.