Thermodynamic features of the synthesis of high-density ceramic-metal materials “chromium oxide–chromium” from mixtures “chromium oxide–carbon” in the process of hot pressing - Gevorkyan, E.S.; Nerubatskyi, V.P.; Vovk, R.V.; Szumiata, T.; Hordiienko, D.A.; Gzik-Szumiata, M. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Отримання кераміко-металевих матеріалів Cr2O3–Cr шляхом відновлення хрому вуглецем у процесі гарячого пресування дає змогу отримати високощільні матеріали для різноманітного функціонального застосування. Дослідження термодинаміки взаємодії оксиду хрому з вуглецем (сажею) особливо цікаве, оскільки у процесі синтезу утворюється не тільки відновлений хром, а й карбіди хрому з різною стехіометрією, що дає змогу збільшити щільність, а отже міцність композиту в цілому. Використовуючи часткове відновлення оксиду хрому вуглецем, можна синтезувати кераміко-металеві матеріали «оксид хрому–хром» з різним вмістом хрому. Ступінь перебігу цієї реакції залежить від вмісту у її продуктах моноокису вуглецю, зменшивши концентрацію якого одержують чистий хром. Даний спосіб дає змогу отримати кераміко-металевий матеріал Cr2O3–22 мас.% Cr евтектичного складу, який характеризується особливими фізико-механічними властивостями.