The effect of long-term exposure at room temperature on the thermal conductivity of the FeSe superconductor in the normal state - Khadzhai, G.Ya.; Solovjov, A.L.; Kislitsa, M.V.; Paschenko, L.A.; Nazarova, E.; Buchkov, K.; Vovk, S.R.; Feher, A.; Vovk, R.V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Температурну залежність теплопровідності зразка залізовмісного надпровідника FeSe0.94 досліджено в інтервалі 4,2–200 К після тривалої витримки протягом 7 років. Температурна залежність теплопровідності є переважно фононною. Ця залежність була апроксимованою з урахуванням розсіювання фононів на границях зразка, а також розсіювання на дислокаціях, на точкових дефектах та фонон-фононного розсіювання. З порівняння параметрів цієї апроксимації з літературними даними для свіже виготовленого полікристалічного зразка виявилося, що тривала витримка приводить до значного збільшення усіх параметрів. Тобто, тривала витримка спричиняє значне зростання кількості дислокацій, точкових дефектів та інтенсифікує фонон-фононне розсіювання. Для обох зразків не виявлено впливу структурного фазового переходу при Т ≈ 75 К із тетрагональної фази в орторомбічну на теплопровідність.