“Elastic” and “inelastic” twins and pinning of magnetic flux lines (vortices) in single crystals YBa2Cu3O7–x - Boyko, Yu.I.; Bogdanov, V.V.; Vovk, N.R.; Komisarov, A.O.; Du, Junyi; Nazyrov, Z.F.; Samoylov, A.V.; Gevorkyan, E.S.; Vovk, R.V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Вивчено закріплення магнітних вихорів (ефект пінінга) на «непружних» та «пружних» двійниках, клиноподібні вершини яких в напрямку двійникування не виходять на поверхню кристала. Ефективність дії «пружних» двійників як центрів пінінга вивчали за допомогою вимірювання величини критичного транспортного струму Jc в монокристалах YBa2Cu3O7–x. Показано експериментально, що межі «пружних» двійників є ефективними центрами пінінга ліній магнітного потоку в монокристалах сполуки, яка досліджується. Основними центрами закріплення вихорів є дислокаційні скупчення, які утворюються в вершинах «пружних» двійників. Лінії дислокацій розташовуються в площині двійників та при збігові орієнтації магнітних вихорів та дислокаційних ліній енергія вихорів зменшується, з’являється сила пінінга, що закріплює їх місце розташування, що в підсумку і призводить до збільшення критичної густини транспортного електричного струму.