The energy spectrum and low-temperature magnetic properties of the decorated two-leg mixed spin ladder - Cheranovskii, V.O.; Ezerskaya, E.V.; Kabatova, A.O. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Досліджено енергетичні спектри та низькотемпературні магнітні властивості двох одновимірних гейзенбергівських змішаних спінових (s = 1, 1/2) систем — декорованих дволанцюжкових змішаних спінових сходів з топологією ґратки поліацену. Визначено безщілинність точних енергетичних спектрів збуджень для обох моделей сходів. Чисельно виявлено, що модель із макроскопічним спіном S0 основного стану має збудження зі щілиною зі спіном S >S0. Це призводить до появи проміжного плато в польовій залежності намагніченості при низьких температурах. Показано, що сходи з однаковими взаємодіями уздовж ланцюжків мають максимальний розмір цього плато при тій же самій взаємодії у щаблях. Для моделі змішаних спінових сходів із взаємодіями Ізінга в ланцюжках показано появу двох проміжних плато намагніченості при низьких температурах і деяких значеннях параметрів зв’язку.