Inversion of the temperature coefficient of resistance of chromium films as the result of their nanocrystalline structure - Nevgasimov, O.O.; Petrushenko, S.I.; Dukarov, S.V.; Sukhov, V.M. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Досліджено температурну залежність опору плівок хрому, які отримані термічним осадженням на підкладку при кімнатній температурі. Показано, що найімовірніший розмір кристалітів у свіжоосаджених плівках становить 9 нм і збільшується приблизно на 15% після першого відпалювання. За результатами резистивних досліджень, структура, яка утворюється після першого нагрівання, має високу термічну стійкість та слабо змінюється при термоциклуванні. Встановлено, що до температури приблизно 200 °С температурний коефіцієнт електричного опору зразків є від’ємним і становить приблизно – 2⋅10–4 К–1. При подальшому підвищенні температури температурний коефіцієнт опору стає позитивним, але залишається значно нижчим від значення, що відповідає хрому в масивному стані. Ефекти, які спостерігаються, пояснено нанокристалічною структурою зразків.