Feature of electric resistance dependence on temperature for hydroxyapatite - Sokol , K.I.; Rokhmistrov, D.V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Досліджено електричний опір гідроксилапатиту в інтервалі від кімнатної температури до 1200 °С. Показано, що електричний опір гідроксилапатиту значною мірою залежить від домішок. Для ідентифікації домішок проведенo рентгенографічні, ІЧ спектроскопічні, мас-спектрометричні вимірювання. Встановлено, що електричний опір гідроксилапатиту пов’язаний з вмістом води в зразках, нітратних домішок та карбонатних іонів, розташованих в кристалічній ґратці гідроксилапатиту. Розраховано енергію активації електропровідності гідроксилапатиту.