Electric characteristics of calcium-phosphate ceramics with impurities - Vovk, R.V.; Sokol, K.I. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Проведено дослідження електричних характеристик кальцій-фосфатних матеріалів на різних частотах інтервалу температур від кімнатної до 1200 °C. Показано, що електричні характеристики (діелектрична проникність, електрична ємність, електричний опір) змінюються з температурою відпалу. Температурні зміни цих характеристик пов’язані з наявністю домішок у досліджуваних зразках і нестехіометрією фазового складу вихідних зразків. Методами рентгеноструктурного аналізу, мас-спектрометрії, ІЧ-спектроскопії досліджено фазовий склад та структуру досліджених зразків. Показано, що досліджувані кальцій-фосфатні зразки виявляють діелектричні властивості. Встановлено температурні інтервали стабільності електричних характеристик цих матеріалів.